Vyhnite sa sýtym farbám, ušetríte si problémy. Výber odtieňa fasády je dôležitý

Áno, sýty farebný odtieň môže časom spôsobiť nemalé problémy. Pri výbere fasády na dom by ste preto mali brať ohľad na niekoľko faktorov.

Výber odtieňa fasády a sýte farby

Prvým je odrazivosť fasádnej farby. Ide o hodnotu, ktorá vyjadruje, koľko percent slnečného žiarenia odráža farebný odtieň späť do priestoru. Svetlé odtiene odrážajú svetlo viac. Tmavé menej, teda majú nízku hodnotu odrazivosti.

Náchylnejšia na poškodenie

Príliš sýte alebo tmavé odtiene použité na zatepľovací systém spôsobujú vznik prasklín. Pod dopadajúcim slnečným žiarením sa povrch prehrieva, hoci to vnútri necítime. Pri opakovanom teplotnom zaťažovaní sa môže porušiť veľká časť povrchu, zateká dažďová voda až sa naruší stabilita celého systému.

 

 

Navyše, penový polystyrén vplyvom vysokých teplôt mäkne a roztápa sa, ľudovo povedané „mizne“. Na oslnenej tmavej fasáde sa časom zjavia nepekné priehlbiny, ktoré sú tiež znakom narušenej celistvosti izolácie.

Svetlý odtieň a kvalita je zárukou spokojnosti

Týmto javom najlepšie predídete výberom svetlého odtieňa omietky a kvalitným prevedením. Pre zatepľovacie systémy a pórobetónové fasády sa neodporúčajú odtiene s hodnotou odrazivosti menšou ako 30 percent.

 

 

Viac o výbere farby na dom si môžete prečítať v tomto článku: Ako vybrať farbu na dom? Do úvahy treba brať okolie aj klímu

Potrebujete poradiť s výberom tej správnej farby na fasádu? Neváhajte nás kontaktovať mailom info@polytex.sk alebo telefonicky +421 903 864 079.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz