Ako vybrať farbu na dom? Do úvahy treba brať okolie aj klímu

Najkrajšie fasády domov sú tie, ktoré ladia s okolím, pôsobia príjemne a nerušivo. Čo treba zvážiť pri výbere správneho odtieňa a druhu fasády?


1. Zlaďte dom s okolím

Farba fasády by mala zapadať do okolitého prostredia. Nachádza sa dom v mestskej alebo vidieckej zástavbe, prípadne na samote? Aké farby a štýly prevládajú v okolí?

Napríklad prírodné farby sú vhodné pre prírodné prostredie, zatiaľ čo mestské prostredie môže vyzerať dobre s modernými farbami.

Výber farby, ktorá zapadá do prostredia, môže vytvoriť harmóniu a esteticky príjemný dojem. V mestách môžu lokálne úrady obmedziť výber niektorých farieb.

2. Pri výbere fasádnej farby berte do úvahy klimatické podmienky

Ak žijete v oblasti so silným slnečným žiarením a na otvorených priestranstvách, mali by ste zvážiť svetlejšie farby, ktoré sa zahrievajú menej.

Aj hustota okolitej zástavby vplýva na oslnenie fasád a tmavšie farby zvyknú na slnku blednúť viac ako svetlé. Tiež berte do úvahy, že na otvorených slnečných miestach sa budovy javia svetlejšie.

Naopak, v chladnejších oblastiach môžu tmavšie farby pomôcť zadržiavať teplo. Tmavé odtiene zvyčajne vyzerajú lepšie napríklad pri temnom lese.

3. Vyhnite sa týmto odtieňom

Radšej sa vyvarujte farieb, ktoré sú menej svetlostále, napríklad výraznejších odtieňov červenej a fialovej.

4. Zvážte architektúru domu

Dôležitá je veľkosť a členitosť domu. Menšie alebo zložitejšie stavby by ste mohli použitím viacerých farieb príliš „rozbiť“. Naopak, veľký dom sa dá opticky rozčleniť kombinovaním farebných plôch.

Tradičný dizajn by mohol vyzerať dobre s tlmenými farbami, zatiaľ čo moderný dizajn znesie aj jasnejšie a sýtejšie farby.

5. Myslite na údržbu fasády

Kvalitná silikónová alebo nano-silikónová fasádna farba je investíciou do budúcnosti, ktorá sa oplatí. Keď ju zvolíte, minimalizujete potrebu budúcej údržby fasády, čo ušetrí peniaze aj námahu.

Preto vyberte pre váš dom čo najtrvácnejšiu farbu, ktorá využíva najnovšie technológie na svete. Takou je napríklad farba na nano-silikónovej báze.

 

6. Pomôžte si vzorkami odtieňov

Skôr než sa rozhodnete, skúste niekoľko vzoriek na malom kuse fasády, aby ste videli, ako bude vyzerať počas dňa a v noci či v rôznom počasí.

7. Poraďte sa s odborníkmi

Pri výbere fasádnej farby vám radi poradíme, aký typ produktu je vhodný na vašu stavbu. Odtieň prekonzultujte s architektom.

Pre poradenstvo alebo získanie vzoriek podľa želania nás kontaktujte mailom info@polytex.sk alebo telefonicky +421 903 864 079.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz